Optimalisering van de federale politie
Net voor de aanvang van het parlementair verlof is de regering het eens geraakt over de grote lijnen van het optimalisatieplan voor de federale politie. De opdracht werd gegeven aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie om tegen het einde van het parlementaire verlof de nodige wetteksten voor te bereiden om dit plan te realiseren. Als ACOD LRB zullen we er over waken dat bij dit alles het sociaal welzijn van de personeelsleden gerespecteerd wordt.
Het plan ligt op tafel
In september 2012 gaf de minister van Binnenlandse Zaken opdracht aan een werkgroep 'Optimalisering van de federale politie' om een plan op te stellen om de werking van de federale politie te verbeteren. Dit resulteerde in een rapport dat werd ingediend op 21 januari 2013. Dit rapport kan geraadpleegd worden op onze website www.acod-lrb.be.
Op basis van dit rapport heeft minister Milquet zelf een optimaliseringsplan voor de politiediensten uitgewerkt. Deze nota is eveneens op onze website terug te vinden. Het kernkabinet van 23 juli 2013 keurde uiteindelijk de grote lijnen van het optimalisatieplan goed.
Via een persmededeling reageerde commissaris-generaal Catherine De Bolle verheugd dat de ministerraad eindelijk een beslissing had genomen. De belofte werd gedaan dat na de zomer over dit alles ruim zal worden gecommuniceerd. Zij verklaarde: “Ik wil zeker ook de vakbonden en het personeel verder informeren. Daar ga ik met het directiecomité na de zomer ruim de tijd voor nemen.”
Doelen
De op til staande hervorming streeft twee doelen na: enerzijds een vereenvoudigde en moderne politie met meer slagkracht en ten dienste van de bevolking en anderzijds een politie die meer operationele politiemensen op het terrein brengt. We geven een overzicht van de grote lijnen die werden goedgekeurd en waarvoor de nodige wetteksten worden voorbereid.
- De versterking van de eenheid van beheer, strategie en visie binnen de federale politie door een wijziging van de rol van de commissaris-generaal en het directiecomité.
- Het directiecomité zal bestaan uit vier centrale mandaathouders: de commissaris-generaal en de drie directeurs-generaal.
- De invoering van een uitgebreid directiecomité: in het plan Milquet vinden we dat de samenstelling van dit directiecomité van de geïntegreerde politie (DIRCOM+) zal bestaan uit het directiecomité uitgebreid met vier leden waaronder de voorzitter en vicevoorzitter van het bureau van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP).
- Het versterken van de rol van de adviesraad van burgemeesters.
- De oprichting van een overlegcomité justitie-politie.
- Het streven naar een maximaal vereenvoudigen van de interne structuren door samenvoegen van interne structuren; creëren van schaalvoordelen die geherinvesteerd moeten worden in de modernisering van de politie; verminderen van de overhead (het geheel van functies gericht op sturing en ondersteuning) en van het aantal mandaten; vrijmaken van operationele capaciteit om te herinvesteren in de politie; bij voorrang vervangen van operationeel personeel.
- Het reorganiseren van het commissariaat-generaal en de voorziene functionaliteiten en dit door versterking van de strategische rol van de commissaris-generaal inzake politiebeleid en -beheer en door de overdracht van de huidige operationele bevoegdheden. CGO (directie van de politionele informatie) en DST (directie van de telematica) zouden onder het beheer blijven van de CG.
- DGS (algemene directie van de ondersteuning en het beheer) wordt een algemene directie PLIF (Personeel - Logistiek - ICT en Financiën) binnen het commissariaat-generaal.
- De reorganisatie van het organigram van DGA (algemene directie bestuurlijke politie) en van de functionaliteiten die erin voorzien zijn, middels het waarborgen van een versterkte gedeconcentreerde capaciteit door een verhoging van het trekkingsrecht van de directeurs-coördinator ten voordele van de zones. Er werd dus gekozen voor het scenario 2 van het plan Milquet. DGA zal de bevelvoering ten opzichte van de diensten van de eerste lijn (DAH, LPA, SPC en SPN) centraliseren en haar coördinatiefunctie versterken voor de gedeconcentreerde opdrachten, in het bijzonder die van de CIK (cfr. plan Milquet, p. 42).
- De reorganisatie van het organigram van DGJ (algemene directie van de gerechtelijke politie) door het versterken van de expertise, de specialisatie en van de notie 'steunverlening aan de arrondissementen' van de centrale diensten. Ook hier werd gekozen voor de uitwerking zoals beschreven in het plan Milquet. Er werd echter nog geen beslissing genomen voor het fenomeen terrorisme.
- De reorganisatie van de arrondissementen volgens de territoriale bevoegdheid van de toekomstige gerechtelijke arrondissementen. Deze gerechtelijke arrondissementen zullen in de toekomst zijn: Antwerpen, Limburg, Brussel, Leuven, Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Eupen, Luik, Luxemburg, Namen, Henegouwen Charleroi en Henegouwen Bergen. Dit betekent 14 gerechtelijke arrondissementen.
- Op het arrondissementeel niveau het behoud van een gerechtelijk directeur en een bestuurlijk directeur zoals nu het geval is. In de praktijk betekent dit 14 DirJuds (Halle-Vilvoorde, Charleroi en Eupen inbegrepen) en 12 of 13 Dirco’s. Met betrekking tot de Dirco’s dient nog een beslissing genomen te worden of er al of niet een Dirco zal zijn voor Halle-Vilvoorde.
Uit de beslissing van de kern van 23 juli 2013 komt naar voren dat het aantal mandaten drastisch vermindert. De 84 mandaten zullen door de optimalisatieprocedure verminderen tot 31 mandaten: 1 CG, 3 DG, 14 DirJu en 12 of 13 DirCo. Verder werd ook beslist dat een begeleidingscomité de commissaris-generaal zal bijstaan bij het realiseren van de voorziene hervorming. Van de DG SAT BZ konden we vernemen dat de minister van Binnenlandse Zaken een eerste maal zal bijeenkomen met de CG en haar werkgroep op 22 augustus. Er wordt verder naar gestreefd om de wetteksten voor te leggen op de ministerraad van 20 september 2013. Het streefdoel is om alles in voege te laten gaan op 1 januari 2015.
Onze mening
ACOD LRB stelt vast dat minister Milquet in haar persbericht sprak van een moderne politie met meer slagkracht, minder chefs en structuren, en meer personeel op het terrein. Zij stelt verder dat bij de operatie meerdere honderden posten zullen geherinvesteerd worden in de operationele diensten en in de arrondissementen. De kern van 23 juli 2013 nam daarover geen enkele beslissing. Volgens ACOD LRB goochelt het plan Milquet met cijfers die betrekking hebben op het personeel. Of die met de werkelijkheid zullen overeenstemmen, blijft de grote vraag. Met betrekking tot de aanwerving van 1400 aspiranten in 2014 zijn er nu al grote vraagtekens. We stellen vast dat heel wat lokale zones nu al te kennen geven dat ze geen aanwervingen meer plannen. Dit zal onvermijdelijk een weerslag hebben op de voorziene 1400 aanwervingen. Immers, op federaal niveau is er onvoldoende geld beschikbaar om deze belofte na te komen. Waakzaamheid is dus geboden bij de invulling van het personeel in de geplande hervorming.
Eric Picqueur