Administratief, meesters-, vak- en dienstpersoneel: wat voorziet cao IX Onderwijs voor AMVD-personeel?
Op 10 december 2010 werd cao IX Onderwijs officieel ondertekend. De Vlaamse regering werd vertegenwoordigd door minister-president Kris Peeters en Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Cao IX werd ondertekend door alle vakbonden, inrichtende machten en koepels. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ondertekende echter niet. Hun misnoegen heeft vooral te maken met specifieke onderwijsmateries. Het GO! dient wel mee uitvoering te geven aan de inhoud van de cao. In dit artikel beperken we ons tot wat specifiek van toepassing is voor het administratief, meesters-, vak- en dienstpersoneel.
Vastbenoemd AMVD-personeel
Jaarlijks verlof
Het administratief personeel krijgt dezelfde verlofregeling als het onderwijzend personeel. Tijdens de herfst-, kerst-, krokus-, paas- en zomervakantie mogen zij maximum 12 dagen presteren, waarvan maximum 10 dagen tijdens de zomervakantie. Elke begonnen dag wordt als een volledige prestatiedag aangerekend. Deze maatregel gaat in vanaf het kalenderjaar 2011.
Het jaarlijks verlof voor het statutair meesters-, vak- en dienstpersoneel blijft ongewijzigd gelijk aan 35 verlofdagen.
Loopbaanonderbreking
Bij het recht op ouderschapsverlof in het kader van loopbaanonderbreking wordt de leeftijd van het kind opgetrokken tot 12 jaar. In ons ledenblad Kanaal+ editie juli-augustus-september 2010 vinden onze leden daarover de toelichting.
Het recht op loopbaanonderbreking wordt mogelijk gemaakt voor één vijfde van een opdracht voor het vastbenoemd administratief, meesters-, vak- en dienstpersoneel in het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap aangesteld met een volledige opdracht. Deze maatregel gaat in op 1 september 2011. De toekenning is een gunst, geen absoluut recht.
Contractueel MVD-personeel
Logistieke taken en uitbesteding
De overheid, de koepels en het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap streven ernaar dat de logistieke taken (schoonmaak, busvervoer, onderhoud, catering,...) op een zo efficiënt mogelijke manier gebeuren. Alle partijen engageren zich om logistieke taken bij voorrang in eigen beheer uit te voeren. Daarbij worden de nodige vormingsactiviteiten voor de personeelsleden voorzien om die efficiëntie na te streven.
Wanneer er problemen ontstaan bij het functioneren van de personeelsleden, zal het alternatief van (tijdelijke) coaching van het in dienst zijnde personeel, op zijn haalbaarheid worden onderzocht.
Elk mogelijk initiatief tot uitbesteding moet vooraf worden onderzocht op kosten en baten. Personeelseffecten moeten vooraf en schriftelijk worden meegedeeld aan de bevoegde onderhandelings- en overlegorganen. De beslissing tot uitbesteding kan pas worden genomen na onderhandelingen in deze organen. Uitbesteding moet gebeuren volgens alle wettelijke en decretale bepalingen. Hiermee wordt voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op externe dienstverleners die de wetgeving op arbeidsvoorwaarden niet respecteren, bijvoorbeeld door het personeel minder loon uit te betalen dan wettelijk opgelegd. Dergelijk zaken leiden immers tot een valse kosten-batenanalyse.
Combinatie werk en gezin
De Vlaamse overheid engageert zich om bij de federale overheid een aanpassing van het kaderbesluit te bepleiten om het recht op ouderschapsverlof en het verlof medische bijstand voor het contractuele arbeiderspersoneel van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap mogelijk te maken. Nog geen victorie kraaien, dus. Wij blijven afhankelijk van de instemming van de federale overheid.
Gelijkschakeling statuten
De werkgroep MVD-personeel busbegeleiders, samengesteld uit vertegenwoordigers van de sociale partners en de overheid, maakt een vergelijking van de statuten van het arbeiderspersoneel in de verschillende netten waarbij rekening wordt gehouden met bestaande verworvenheden. In deze werkgroep komen de volgende thema’s aan bod: salarisschalen, precaire contracten, brugpensioen, verloven, vakantieregeling, opleiding en vorming, vergoedingen woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen, prestatieregeling, prestaties onderworpen aan de RSZ en carensdag.
De clausule “waarbij rekening wordt gehouden met bestaande verworvenheden” is belangrijk. Een gelijkschakeling mag voor bepaalde groepen of categorieën geen verslechtering meebrengen. Uiteraard proberen wij om eindelijk eens de verdoemde carensdag kwijt te geraken.
De werkgroep zal zijn conclusies neerleggen ten laatste op 31 december 2011. Die conclusies vormen de basis voor verdere besprekingen over het statuut van deze personeelsleden. Wellicht wordt dat cao X Onderwijs.
Uitvoering cao VIII
De werkgroep MVD-personeel busbegeleiders maakt tegen 31 december 2011 een eindevaluatie van de uitvoering van punt 4.7.2.2 uit cao VIII over de verbetering van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden van het contractueel MVD-personeel en het onderhoudspersoneel.
De werkgroep legt de verdere modaliteiten over de werkwijze en de inhoud van de evaluatie vast tegen 28 februari 2011. De resultaten van de evaluatie vormen de basis voor verdere afspraken in een volgende cao over een verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden van het contractueel MVD-personeel en het onderhoudspersoneel.
In afwachting daarvan wordt 160.000 euro extra budget voorzien voor verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden. Dat budget wordt verdeeld onder het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en het gesubsidieerd vrij onderwijs volgens de verdeelsleutel vastgelegd in cao VIII.
Lerarenkaart
Er wordt een werkgroep opgericht die bestaat uit de overheid en de sociale partners om de volgende punten in kaart te brengen:
- de categorieën van de actieve personeelsleden die nu geen gebruik kunnen maken van de lerarenkaart.
- de wijze waarop aan deze personeelsleden een lerarenkaart of een alternatief kan worden aangeboden.
- het budget dat nodig is om een lerarenkaart of een alternatief aan deze personeelsleden aan te bieden. Dit budget omvat naast de operationele en communicatieve kosten, ook de kosten voor het aangaan van partnerschappen.
De werkgroep gaat ook na of een eventuele gefaseerde invoering wenselijk is. Deze werkgroep legt zijn conclusies neer op uiterlijk 31 december 2011. De maatregel betreft de vastbenoemde en de contractuele personeelsleden.
Besluit
Dat het een cao zonder centen zou worden, wisten we van bij de aanvang van de onderhandelingen. De 160.000 euro voor de verbetering van de arbeidsovereenkomsten is een restant van cao VIII. Toch werd het geen inhoudsloze cao. Voor de administratieve personeelsleden is er een gevoelige verbetering van het jaarlijks verlof.
De overeengekomen bepaling over de logistieke taken is een precedent voor het meesters-, vak- en dienstpersoneel. Voor de eerste keer zetten alle partijen op papier dat uitvoering in eigen beheer voorrang krijgt. Indien er zich problemen voordoen, dient te worden onderzocht of coaching door derden een oplossing biedt. Wordt toch geopteerd voor uitbesteding,dan is een kosten-batenanalyse vereist. De hele procedure, inclusief de weerslag op het personeelseffectief, dient te passeren in het tussen- of basiscomité bevoegd voor de scholengroep.
Een immer weerkerend pijnpunt blijft de uiteindelijke toepassing in de praktijk. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet uitsluitend bij de directies. Ook wij als vakbond dragen daarbij een verantwoordelijkheid. Aan ons om wat gebeurt op het werkveld op te volgen en zelf initiatief te nemen indien nodig.
Hilaire Berckmans