Civiele Bescherming: minister knoopt opnieuw gesprekken aan
Eind november en begin december 2012 werden de vakbonden uitgenodigd door de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). De vraag om een gesprek kwam oorspronkelijk al wel van ons, want de zenuwen bij het personeel zijn meer dan gespannen.
Bij haar aantreden had de minister beloofd dat ze ook bijzondere aandacht zou hebben voor de toekomst van de Civiele Bescherming, maar in de loop van 2012 hebben we daar maar weinig van gemerkt. Het overleg met de administratie was niet van die aard dat het vertrouwen toenam. Zo bestond er een plan, maar dat mocht politiek nog niet meegedeeld worden. Toen we toevallig in het bezit kwamen van een vertrouwelijke nota over een eventuele sluiting van Jabbeke, was het hek helemaal van de dam. Er kwam bovendien geen opening aangezien de regering lang bezig was met het opstellen van de begroting 2013.
ACOD stelde de volgende zeer pertinente vragen aan de minister:
- wat met de toekomst van de civiele bescherming, meer specifiek de integratie in de brandweerzones en de eventuele sluiting van Jabbeke?
- welk beleid zal men voeren ten aanzien van oudere werknemers? Hoe ver staat het nu eigenlijk met het verlof voorafgaand aan het rustpensioen, zoals bij cipiers en brandweer?
- staatssecretaris Bogaert (CD&V) schafte de gecertificeerde opleidingen af, wat komt er in de plaats voor de agenten van de Civiele Bescherming? Het risico bestaat dat ze nu helemaal tussen twee stoelen vallen.
- het niet vervangen van operationele agenten die afvloeien is een ramp voor de paraatheid. Is het echt de bedoeling van de dienstverlening tot een absoluut minimum te herleiden?
De antwoorden waren duidelijk voor de grote punten, maar voor vele andere specifieke zaken zullen we moeten onderhandelen. De minister verklaarde dat er zeker nog een toekomst is voor de Civiele Bescherming en de colonne van Jabbeke blijft open en beschikbaar. Onmiddellijke onderhandelingen over de openstaande dossiers moeten worden opgestart: de premie voor het dragen van een gaspak en het verlof voorafgaand aan het rustpensioen. Wat betreft de herziening van de procedure in het kader van het al dan niet operationeel zijn (VO2max), zal de minister samen met de administratie bekijken wat er mogelijk is. Een globale herziening van de werking van de Civiele Bescherming zal ook de onderhandelingstafel passeren.
ACOD is tevreden over het feit dat het overleg opnieuw wordt geopend. We zijn echter ook sceptisch en niet naïef: de verkiezingen van 2014 zullen in 2013 vrij snel de temperatuur in de regering bepalen en de kloof tussen beloven en uitvoeren is in ons land dikwijls veel te wijd. Voor het personeel op de werkvloer is het belangrijk dat men in de praktijk zaken ten goede ziet veranderen en dan zal vanzelf het vertrouwen opnieuw terugkeren. Met dank aan Lucy Romain van de colonne van Crisnée, kersvers voorzitter van ACOD Civiele Bescherming.
Guido Rasschaert