FOD Financiën: hypotheken weer vergeten?
De bedienden van de Hypotheekbewaringen – een onderdeel van de FOD Financiën – worden al jarenlang geconfronteerd met zeer vele, heel grote en vooral ook aanhoudende problemen. Niet alleen zijn er de steeds weer terugkerende moeilijkheden met laattijdige of foutieve betalingen van lonen, eindejaarspremie en dergelijke meer. Ook specifieke dossiers, die voor de overige ambtenaren van de FOD Financiën al lang geregeld zijn, blijven maar aanslepen.
De dienst Hypotheekbewaringen staat in voor de rechtszekerheid van burgers en bedrijven, en vervult dus een sleuteltaak van de overheid. Desondanks kunnen de bedienden van deze essentiële dienst niet rekenen op een benoeming als statutair of vastbenoemd ambtenaar. Hoewel dit al jarenlang beloofd wordt, blijft men hen behandelen als tweederangsfiguren.
Loopbanen en praktische problemen
Zo is er bij de FOD Financiën al enige tijd een inhaalbeweging aan de gang voor ambtenaren van niveau B. Collega's van niveau B onder de bedienden van de Hypotheekbewaringen wachten echter vruchteloos op hun gelijke behandeling. Bij de uitbetaling van wedden en premies doen zich ook tal van problemen voor. De overheid is vandaag blijkbaar niet in staat de juistheid van haar eigen betalingen na te kijken, waardoor het personeel zelf moet signaleren dat er een probleem is. Herberekeningen van eindejaarspremie en vakantiegeld – ten gevolge van slagen in een gecertificeerde opleiding – lopen nogal eens verkeerd en moeten dan met vertraging worden rechtgezet. Ook doen zich tal van vertragingen voor, omdat zij die de dossiers van het personeel van de hypotheekbewaarder behandelen, ook wel eens vakantie durven opnemen. Fiscale fiches worden ieder jaar laattijdig verzonden, terwijl de lijsten voor de hypotheekbewaarder bijzonder onduidelijk zijn en niet opgesteld per burgerlijk jaar. Op die manier kan de hypotheekbewaarder maandelijks slechts met de grootste moeite het juiste bedrag aan bedrijfsvoorheffing overmaken, met alle onaangename gevolgen van dien.
Examen
Om de pil nog bitterder te maken, bleek onlangs ook dat het recente examen voor fiscaal deskundige slechts zes à zeven procent geslaagden opleverde. Volgens de overheid kennen de kandidaten misschien wel het antwoord, maar gebruiken ze niet de juiste terminologie. Aangezien het hier over juridische termen gaat, is het vocabularium volgens de overheid 'van het grootste belang'. Pikant detail: aan Franstalige kant kwamen alle geslaagden uit één (!) kantoor waarvan de hypotheekbewaarder ook lesgever was. Aan Nederlandstalige kant kwam de helft van de zes geslaagden uit Turnhout, waar ook een bureauchef aanwezig was die lesgever was. De overheid blijft echter blind voor deze feiten.
Gecertificeerde opleidingen
De invoering van de gecertificeerde opleidingen liep sowieso al niet van een leien dakje. Ondertussen werd echter overeengekomen de geldigheidsduur van de gecertificeerde opleidingen te verlengen van zes naar acht jaar. Ook daar talmt de overheid echter alweer met de gelijke behandeling van de bedienden der Hypotheekbewaringen. Bovendien besliste de staatssecretaris van Ambtenarenzaken ondertussen om het hele systeem van de gecertificeerde opleidingen op de helling te zetten, ondanks luid protest van de vakbonden. Eens te meer zijn de bedienden van de hypotheekbewegingen hiervan het grootste slachtoffer. Feitelijk worden deze bewaarders van de rechtszekerheid ondertussen zelf veroordeeld tot de grootste rechtsonzekerheid!
Verambtelijking
Als klap op de vuurpijl geraakte onlangs ook bekend dat het dossier van de verambtelijking van de bedienden der Hypotheekbewaringen nog maar eens op de lange baan wordt geschoven. De daarvoor oorspronkelijk voorziene begrotingsmiddelen – die eerder reeds 'bevroren' werden – werden uiteindelijk 'verschoven' naar 2014. Aangezien er voor 2014 echter enorme besparingsinspanningen aangekondigd worden, doet dit het ergste vermoeden voor deze kredieten.
Het blijft overigens volstrekt onduidelijk wat er nu precies zal gebeuren met de bedienden uit het zogenaamd 'tijdelijk' kader, waar de inspecteur van Financiën van mening is dat deze uitgesloten zouden moeten worden van de (uiteindelijke) mogelijkheid tot verambtelijking.
Van meeting tot betoging
Op 4 juni 2012 riep het gemeenschappelijk vakbondsfront de bedienden van de Hypotheekbewaringen dan ook bijeen voor een nationale protestmeeting. Het succes van deze meeting noopte het management van de FOD Financiën er toe om snel veel beterschap te beloven. Daarvan kwam echter niet veel in huis. Een grote delegatie van deze bedienden nam dan ook deel aan de betoging, die het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de FOD Financiën op 9 oktober 2012 organiseerde. Het mag dan ook duidelijk zijn: de bedienden van de Hypotheekbewaringen eisen met klem hun rechten op.
Beloften
De vakbonden blijven uiteraard ook niet bij de pakken zitten. Op diverse bijeenkomsten herhaalden wij luid en duidelijk dat we niet lijdzaam blijven toezien. Uiteindelijk nodigde de overheid de vakbonden uit voor een vergadering van de Raad voor Syndicaal Advies, dit is het ietwat archaïsche overlegorgaan voor de Hypotheekbewaringen.
Op 4 februari 2013 deed de overheid dan nog maar eens allerlei beloften. Zo zou er, in samenwerking met het Expertisecentrum van Financiën, een intern sociaal secretariaat worden georganiseerd. Dat men daar niet eerder aan gedacht heeft! Inzake de gelijkschakeling van de loopbanen met die van Financiën, zegt de overheid dat er een ontwerp KB bij P&O bestaat, waar echter nog wijzigingen moeten in aangebracht worden, gelet op recente aanpassingen aan de loopbanen. Ambtenarenzaken heeft er zich naar het schijnt toe geëngageerd – in een mail –een 'niet-discriminerende oplossing' te zullen aanbieden. Een timing werd eens te meer niet gegeven.
Weer geen verambtelijking?
Eigenlijk is het zo dat de meeste problemen bij de Hypotheekbewaringen eenvoudigweg verholpen kunnen worden door het ontwarren van de knoop der verambtelijking. De Inspectie van Financiën lijkt echter onvermurwbaar. Daarom heeft de overheid van Financiën naar verluidt een nieuwe piste uitgewerkt, die op 19 februari zou gefinaliseerd worden en op 26 februari zou besproken worden met de Inspecteur van Financiën. Naar we konden vernemen, zouden de benodigde begrotingskredieten 'uiteindelijk' wel weer worden vrijgegeven. Alleen, de bedienden uit het zogenaamde tijdelijk kader zouden uitgesloten blijven van de mogelijkheid tot verambtelijking. Het gaat hier om een zeer groot aantal medewerkers, die bovendien alle eerder voorziene voorwaarden al jarenlang vervullen.
Actie?
De ACOD waarschuwt de overheid dat het personeel van de Hypotheekbewaringen niet bereid is om eeuwig te blijven verkeren in deze tweederangspositie. De ACOD wijst er op dat sinds mei 2012 een actieaanzegging van onbeperkte duur van kracht is bij het geheel van de FOD Financiën en dus ook bij de Hypotheekbewaringen. De ACOD zal dan ook iedere wettelijk geoorloofde actie van de bedienden der Hypotheekbewaringen onmiddellijk erkennen en ondersteunen. Laat één ding nu al zeer duidelijk zijn: het is de overheid die met haar getalm de sociale vrede in het gedrang brengt.
Peter Veltmans