Kennismaken met een federale overheidsdienst: Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
We stellen in Tribune geregeld een federale overheidsdienst voor. We maakten reeds kennis met de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en daarna met de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Ditmaal is de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening aan de beurt.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening is een federale instelling van de sociale zekerheid. Deze instelling doet uitspraak over het recht op werkloosheidsuitkeringen en aanvullende vergoedingen brugpensioen, uitkeringen bij deeltijdse arbeid en tijdelijke werkloosheid, bij loopbaanonderbreking en tijdskrediet, en bij de sluiting van ondernemingen. De dienst levert ook allerlei attesten af zowel aan werkzoekenden, werknemers als aan werkgevers. De verschillende bevoegdheden en opdrachten zijn terug te vinden op de site www.rva.be.
Het hoofdbestuur van de RVA is gehuisvest aan de Keizerslaan te Brussel. Daarnaast gebeurt de dienstverlening aan het publiek in 30 werkloosheidsbureaus. De RVA beheert ook de PWA-kantoren in de steden en gemeenten. De RVA is een grote parastatale instelling die ongeveer 5600 personeelsleden tewerkstelt. Sedert 1 oktober 2009 wordt het dagelijks beheer van de RVA uitgeoefend door Georges Carlens, administrateur-generaal, bijgestaan door zijn adjunct administrateur-generaal, Claudette De Koninck. Het algemeen beheer wordt verzekerd door een beheerscomité. Hierin zitten de vertegenwoordigers van de erkende vakbonden en de werkgeversorganisaties.
Voor de algemene personeelsbelangen valt de RVA binnen de akkoorden die worden afgesloten in Comité A, Comité B en Sectorcomité 20. Over specifieke materies die de dienst en het personeel zelf aanbelangen, gebeurt het overleg tussen de directie en de vertegenwoordigers van het personeel. Binnen de RVA zijn er twee overlegorganen: het tussenoverlegcomité en het basisoverlegcomité.
Het tussenoverlegcomité is bevoegd voor de gehele RVA. Op geregelde tijdstippen wordt er overleg gepleegd. Claudette De Koninck is de voorzitter van het TOC. Het zijn de representatieve vakbonden die de personeelsleden daar vertegenwoordigen. In de delegatie van ACOD zitten afgevaardigden van de drie intergewestelijke afdelingen: ACOD-VLIG, ACOD-IRB en ACOD-IRW.
Voorafgaande aan, of volgend op een vergadering van het tussenoverlegcomité worden er federale technische comités georganiseerd. Op die manier wordt er in het overleg rekening gehouden met de verzuchtingen en wensen van de basis.
De voorzitter voor ACOD-Vlig is Liliane Breuckelaers. In deze functie volgde ze Jan Vandeputte op en heeft ze ondertussen reeds enkele maanden ervaring. Daarnaast is ze werkzaam op het werkloosheidsbureau van Dendermonde. Ingrid Vanbrabandt zorgt voor de federale coördinatie binnen de drie intergewestelijke afdelingen van ACOD, zodat er met een eensgezind standpunt naar voren wordt getreden in het overleg en de contacten met de administratie. Zij is de woordvoerster van de ACOD binnen de RVA.
Het basisoverlegcomité is bevoegd voor het hoofdbestuur of een werkloosheidsbureau in het bijzonder. Binnen de 30 werkloosheidsbureaus is het de directeur die voorzitter is in het BOC. Dit overlegorgaan moet minstens één keer per jaar bijeenkomen. Deze vergadering is eveneens paritair samengesteld en de lokale vakbondsafgevaardigden vertegenwoordigen de personeelsleden.
De RVA bevindt zich in een voortdurend evoluerende omgeving door de ontwikkelingen op socio-economisch, demografisch en technologisch vlak of de veranderingen in de wetgeving. De personeelsleden van de RVA vervullen ingewikkelde taken in een steeds complexer wordende omgeving. De gevolgen van de crisis zijn eveneens niet te onderschatten. Het werkvolume neemt toe en er komen voordurend nieuwe maatregelen en opdrachten bij.
Dagelijks komen er verschillende bezoekers en klanten over de vloer en de personeelsleden worden regelmatig geconfronteerd met toenemende agressie. Deze problematiek is geen nieuw fenomeen en het is natuurlijk niet bij de RVA alleen dat er geweld en agressie wordt vastgesteld. In de meeste gevallen is de agressie verbaal, maar de personeelsleden worden eveneens bedreigd en aangevallen tijdens de uitoefening van hun werk. De RVA neemt deze problematiek heel ernstig op. Sedert enkele jaren worden er allerlei maatregelen genomen en inspanningen geleverd om het personeel te ondersteunen en te begeleiden. Op het tussenoverlegcomité worden de vertegenwoordigers van de vakbonden op de hoogte gehouden van de verschillende projecten ter voorkoming en bestrijding van agressie.
Ingrid Vanbrabandt