MVD-personeel GO! - Poetspersoneel buitengekuist
In juni vorig jaar kon men in scholengroep 12 (Aarschot – Diest – Tessenderlo) niet voldoende personeel vinden voor de schoonmaak van de scholen in Aarschot. De economische conjunctuur oogde toen nog beter en het personeel dat aan de slag was, werd niet bereid gevonden om het nodige aantal uren meer te presteren. Dit was de stok die de (liberale) algemeen directeur Guy Beckx nodig had om te slaan en een 'proefproject' op te starten met het privébedrijf ISS. De scholengroep sloot een contract af met ISS met de belofte dat alle personeelsleden mee konden overgaan naar ISS en dat er sociale begeleiding zou zijn voor zij die dit niet wensten. Slechts één personeelslid maakte de overstap; de anderen vonden elders werk, onder meer via dienstencheques.
Elke scholengroep krijgt werkingsgelden van de Vlaamse overheid en beschikt over een verregaande autonomie om te beslissen hoe het die werkingsgelden besteedt. Er kan materiaal mee worden aangeschaft, meubilair worden aangekocht of het kan worden aangewend voor het onderhoud van gebouwen. De werkingsgelden dienen echter ook om de lonen van het contractueel meesters-, vak- en dienstpersoneel te bekostigen. Men kan kiezen om zelf MVD-personeel in dienst te nemen, maar men kan ook opteren om uit te besteden.
Nog geen evaluatie
Voor de situatie in scholengroep 12 ADITE eiste de ACOD dat er na één jaar een evaluatie van de kosten en baten zou gebeuren. Indien de nieuwe regeling duurder uitviel, zou er worden gestopt met de privatiseringsoefening. Dit was een manier om te trachten de scheve situatie op korte termijn recht te trekken.
Op 1 september van vorig jaar werd gestart met de proef. Op 11 mei van dit jaar werd de situatie in het plaatselijk basiscomité opnieuw besproken. Toen we de vraag stelden wat het resultaat was van de kosten-batenanalyse kregen we te horen dat er geen cijfers konden worden gegeven omdat er nog geen volledig kalenderjaar om was. Wel moest de algemeen directeur stilletjes toegeven dat de privatisering “iets duurder zou kunnen zijn”. Hij beweerde zeer tevreden te zijn over de kwaliteit van de schoonmaak, quasi vergelijkbaar met vroeger.
Tendens zet zich voort
Het feit dat de scholengroep geen controle moet uitoefenen op het personeel, geen vervanging dient te voorzien bij ziekte, zich geen zorgen moet maken over het kuismateriaal is reden genoeg voor ADITE om de privatisering uit te breiden. Er wordt een nieuwe Europese aanbesteding uitgeschreven voor de schoonmaak op de campussen Prins van Oranje Diest, Aarschot, Russelberg Tessenderlo en CVO De Oranjerie, en dit voor een periode van drie jaar. Elke natuurlijke afvloeiing in een school wordt niet meer vervangen en in de plaats daarvan wordt een nieuw contract afgesloten via een externe firma. Ook het CVO zal al vanaf 1 september grotendeels de overstap maken naar een schoonmaakbedrijf. Het CVO heeft enkel contractueel MVD-personeel in dienst.
Redenen genoeg dus om ons zorgen te maken over de verdere tewerkstelling van het administratief, meesters-, vak- en dienstpersoneel in het GO!. Immers niet enkel in scholengroep 12 wordt overgegaan tot privatisering. Naast de schoonmaak, ontwikkelt zich dezelfde tendens binnen de catering.
Aanwending van het budget
Toch nog enig goed nieuws voor het overige contractueel MVD-personeel van deze scholengroep. Door de uitvoering van punt 4.7.7.2 van cao VIII wordt er 1.343.000 euro ter beschikking gesteld voor het verbeteren van de arbeidsovereenkomsten van het contractueel meesters-, vak- en dienstpersoneel. Ook scholengroep 12 krijgt haar deel van die centen.
De aanwending van dit budget gebeurt in twee fasen:
- 42.191,47 euro om de contracten van de busbegeleiders niet-zonaal leerlingenvervoer om te zetten naar doorlopende contracten van 10 maanden. Binnen scholengroep 12 hadden alle busbegeleiders vooraf echter reeds een contract van 10 maanden, van 1 september 2008 tot en met 30 juni 2009, maar werden in het verleden enkel de effectief gepresteerde werkdagen betaald. Elke busbegeleider krijgt vanaf 1 september 2008 een herziening waarbij nu ook de schoolvakanties worden uitbetaald, en elke busbegeleider krijgt aldus met ingang van 1 september 2008 een loonsverhoging.
- 10.869,06 euro werd toegewezen aan scholengroep 12 voor de verbetering van de contracten van het andere MVD-personeel. Tot nu toe werd dit budget nog niet aangewend. De ACOD wees er op dat deze toewijzing niet eenmalig is en drukte erop dat dit budget 'gekleurd' geld is. Met andere woorden, dit kan niet worden gebruikt voor uitbestedingen maar moet naar het eigen personeel gaan. De directie stelt voor dit te gebruiken voor upgrading van sommige lonen van contractuele personeelsleden (verhoging van de anciënniteit) en de aanwerving van een bijkomende chauffeur/onderhoudswerkman voor de campus Prins van Oranje.
Eigen personeel is meerwaarde
Sinds de komst van het KB nr. 296 in 1984 vechten we voor de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van het administratief, meesters-, vak- en dienstpersoneel. Dit gebeurt bijna altijd in een defensieve positie: eerst voor het behoud van de vast benoeming, nu voor de tewerkstelling op zich. Wij blijven ervan overtuigd dat eigen AMVD-personeel, zeker op lange termijn, een meerwaarde is voor het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Het is tergend dat nu we na twintig jaar eindelijk de loonsvoorwaarden van die personeelsleden hebben kunnen verbeteren, eindelijk hebben kunnen zorgen voor bijkomende budgetten, sommige algemeen directeurs dan overgaan tot uitbesteding “omdat men zich dan minder zorgen moet maken”.
Hilaire Berckmans