Opleidingsproject verpleegkunde: Een toekomst voor ‘Vorming 600’?


Sinds verschillende jaren biedt het project ‘Vorming 600’ de mogelijkheid aan de werknemers uit de federale gezondheidssectoren om, met behoud van loon, een opleiding te volgen van maximaal 3 schooljaren tot bachelor in de verpleegkunde (A1) of gegradueerde verpleegkundige (A2). Dit opleidingsproject, dat deel uitmaakte van het federaal meerjarenplan voor de gezondheidssector van 1 maart 2000, wordt vandaag in vraag gesteld.

In het verlengde van een sectoraal akkoord voor de gezondheidssector werd op 28 oktober 2009 een raamakkoord afgesloten over het opleidingsproject tot verpleegkundige in de federale gezondheidssector. Het gaat om het personeel in de ziekenhuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, rustoorden, rust- en verzorgingstehuizen en diensten voor thuisverpleging. Binnen dit raamakkoord krijgen de personeelsleden de kans om met behoud van loon de opleiding van bachelor in de verpleegkunde of gegradueerde verpleegkundige te volgen.

Op de helling?

Een aantal werkgevers en vooral corporatistische organisaties van verpleegkundigen stellen het project in vraag. De werkgevers om de kostprijs van het project en de beroepsverenigingen duidelijk om eigenbelang en bescherming van hun diploma’s, met name de bachelordiploma’s. Dit laatste is niet nieuw. Al verscheidene jaren probeert men de opleiding van gegradueerde af te blokken.

Succes bewezen

Dit project leidde in de afgelopen jaren tot bijkomende gediplomeerden, waardoor het tekort aan verpleegkundigen werd verkleind. Tussen 2008 en 2014 behaalden 538 personeelsleden een hoger diploma. Uit de gegevens over het laatste schooljaar stellen we vast dat 105 personeelsleden slaagden voor de opleiding HBO5 en slechts 10 werknemers het bachelordiploma behaalden.
We begrijpen dan ook de houding niet van de beroepsverenigingen wanneer ze bepleiten om de opleiding tot gegradueerde verpleegkundige in vraag te stellen. Temeer omdat dit project zeer succesvol blijft. Op basis van de aanvragen die we elk schooljaar ter inzage krijgen in het Beheerscomité Sociale Maribel, blijkt dat het aantal kandidaten ruimschoots het aantal mogelijke plaatsen overschrijdt.

Welke toekomst?

Ondanks het feit dat de oproep verscheen voor de opleiding 2015-2016, waar andermaal 150 werknemers (voltijdse equivalenten) zich kandidaat kunnen stellen om gedurende 3 schooljaren een opleiding te volgen vanaf september 2015, weten we niet wat de toekomst zal brengen. Zal minister van Volksgezondheid Maggie De Block de beroepsverenigingen volgen en de opleidingen stopzetten of gaat ze de vakbonden volgen in hun pleidooi om de opleidingen onafgebroken voort te zetten?
Voor ACOD LRB is de keuze duidelijk. Een systeem dat ervoor zorgde dat het tekort aan verpleegkundigen werd beperkt, moet behouden blijven en mag niet verdwijnen om protectionisme van sommigen.

Mil Luyten