Politie Calog-personeel
Vraag & antwoord
Is de loopbaanhervorming van het federaal openbaar ambt van toepassing op het Calog-personeel?
De ingrijpende loopbaanhervorming (ook wel Copernicus genoemd) die voorziet in nieuwe loonschalen, functionele en baremische loopbanen is nu reeds van toepassing op het personeel van de FOD's. In de huidige stand van zaken is de hervorming niet van toepassing op het Calog-personeel. De overheid bestudeert wel de opportuniteit om het Calog-statuut te hervormen in dezelfde zin.
Welke loonschaal en geldelijke anciënniteit verkrijgt een Calog-personeelslid bij overgang naar een hogere graad?
Als een personeelslid overgaat naar een hoger niveau, dan wordt de laagste loonschaal toegekend van de loonschalengroep verbonden aan de nieuwe graad. Bijvoorbeeld: een personeelslid van niveau C met loonschaal C3A verkrijgt door overgang naar niveau B de graad van consulent en de corresponderende loonschaal BB1 (dus niet BB3) met loonschaalanciënniteit nul.
Het personeelslid zal in de hogere graad echter niet terugvallen op een geldelijke anciënniteit van nul jaar. Bij elke verhoging van niveau worden de anciënniteiten immers (her)berekend overeenkomstig de regels 'en régime'. Concreet betekent dit dat de werkelijke diensten volledig in aanmerking komen die het personeelslid, als titularis van een ambt met volledige prestaties, vanaf de leeftijd van 18 jaar heeft vervuld bij de politiediensten. De werkelijke diensten die in de openbare sector (buiten de politie) vanaf de leeftijd van 18 jaar werden gepresteerd, komen eveneens in aanmerking (verminderd bij deeltijdse prestaties en met toepassing van de 2/3-regel indien een overgang naar niveau A). Er wordt echter geen rekening gehouden met economische bonificaties en prestaties in de privésector, die het personeelslid voordien eventueel wel bij de gemeente genoot. Het is dus mogelijk dat er door deze overgang naar een hoger niveau, een verschil kan optreden in de geldelijke anciënniteit van de beide niveaus. De nieuwe loopbaanevolutie zal dit echter ruimschoots goedmaken.
Is het mogelijk dat een Calog-personeelslid een lagere wedde krijgt bij het verwerven van een hogere graad?
Een statutair personeelslid dat een hogere graad verwerft, ontvangt op geen enkel ogenblik een lagere wedde dan die van zijn vorige graad. Voor de personeelsleden die via sociale promotie overgaan naar een hogere graad, wordt niet alleen de wedde van de oude graad gevrijwaard, maar ook een supplement van 1081,61 euro bij overgang naar niveau A en van 721,10 euro bij overgang naar een ander niveau (niet-geïndexeerde bedragen). Het principe geldt ook voor de statutaire personeelsleden die via externe aanwerving (als 'in-ex') een hogere graad verwerven, echter zonder gevrijwaard supplement. De vrijwaring van de wedde geldt niet voor de contractuele personeelsleden die als 'in-ex' overgaan naar een hoger niveau.
Bijvoorbeeld: indien een statutair personeelslid van het Calog niveau C extern (dus als 'in-ex') deelnam aan de statutaire aanwervingsproeven voor niveau B en zo een betrekking van niveau B verkreeg, moet het vrijwaringsprincipe worden toegepast. Concreet betekent dit dat indien de wedde van niveau B lager is dan de wedde die het personeelslid ontving als niveau C, deze laatste wordt gevrijwaard.
Welke Calog-personeelsleden moeten een eed afleggen?
De statutaire Calog-personeelsleden moeten een eed afleggen in handen van de burgemeester of de voorzitter van het politiecollege voor de lokale politie, of in handen van de commissaris-generaal, de directeur-generaal of de directeur voor de federale politie.
Deze verplichting is van toepassing op de personeelsleden die binnen de nieuwe politie gestatutariseerd werden. Dit zijn concreet de personeelsleden die statutair werden vanaf 1 april 2003 door de statutaire examens die werden georganiseerd op 10, 11, 12 en 13 december 2002, maar ook de personeelsleden die in de toekomst gestatutariseerd worden.
Voor de personeelsleden die reeds voor de hervorming statutair waren, is de eedaflegging niet meer nodig. De gestatutariseerde Calog-personeelsleden moeten de eed enkel opnieuw afleggen wanneer zij in mobiliteit zijn van de federale naar de lokale politie, of omgekeerd, of in de schoot van een andere zone. Op dat ogenblik is er namelijk een wijziging van rechtspersoonlijkheid.
Deze eed wordt afgelegd met de volgende woorden: "Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk".
Behoudt het Calog-personeelslid dat kiest voor het behoud van zijn oud statuut, zijn recht op maaltijdcheques?
Indien het personeelslid van het Calog in zijn oud statuut recht op maaltijdcheques had en dit recht wil behouden, moet het daarvoor, samen met zijn keuze voor het behoud van het oud statuut en met hetzelfde typeformulier, uitdrukkelijk opteren. Doet het dit niet, dan verliest het dit recht.
Moet er tussen de politiezone en de contractuele Calog-personeelsleden die overgaan naar het Calog van een lokale politie, een nieuwe arbeidsovereenkomst worden opgemaakt?
De rechtspositie van de contractuele personeelsleden die overgaan naar het Calog van een korps van lokale politie wordt bepaald door het RPPol en de arbeidsovereenkomst die zij hadden gesloten met hun vroegere werkgever, dit wil zeggen de federale politie of de gemeente. De verbintenissen van de lopende arbeidsovereenkomst worden van rechtswege overgenomen door de betrokken politiezone. Concreet betekent dit dat, al dan niet deeltijdse, contracten van onbepaalde duur gewoon doorlopen. De rechtszekerheid is er wel bij gebaat dat een bijvoegsel aan de overeenkomst met vermelding van de nieuwe werkgever, namelijk de betrokken politiezones, wordt opgesteld. Voor het overige blijven de arbeidsovereenkomsten wat ze zijn.
Hoe zit het met de hospitalisatieverzekering voor het Calog-personeel?
Het Calog-personeelslid dat opteerde voor het behoud van zijn oud statuut, blijft van een kosteloze medische verzorging genieten, op voorwaarde dat dit ook zo was in zijn oud statuut. Dit geldt eveneens voor de bestaande hospitalisatieverzekeringen. Opteerde een Calog-personeelslid voor het nieuwe statuut, dan geniet het van een kosteloze hospitalisatieverzekering van ING. Het personeelslid dat koos voor het behoud van het oud statuut, kan hiervan alleen genieten mits betaling van een jaarlijkse premie van 77,37 euro.
Is de overheid verplicht de contractuele personeelsleden van het administratief en logistiek kader behorende tot groep X die geslaagd en batig gerangschikt zijn in de algemene proef, (functioneel) te statutariseren?
De overheid is daadwerkelijk verplicht deze personeelsleden te statutariseren in hun huidige betrekking en dit op 1 april 2003. Geen specifieke voorwaarde (evaluatie of dergelijke), noch een bijkomend uitstel kan worden opgelegd. Enkele personeelsleden zijn overigens ook niet onderworpen aan een stage.
Indien het betrokken personeelslid afziet van zijn benoeming, blijft zijn rechtspositie onveranderd. Het personeelslid moet wel opnieuw deelnemen aan de volgende algemene proef, indien het alsnog wenst gestatutariseerd te worden in zijn betrekking. Het is dan aangewezen de keuze van de betrokkene schriftelijk vast te leggen.
Hebben de leden van het Calog die worden gestatutariseerd de keuze tussen hun oude en het nieuwe statuut?
Neen, de statutarisering impliceert een automatische overgang naar het nieuwe statuut. De personeelsleden die als contractueel recht hadden op maaltijdcheques verliezen vanaf hun statutarisering onherroepelijk het recht op dit voordeel.
Kan het vrouwelijk Calog-personeel een fouillering op personen uitvoeren?
De personeelsleden van het administratief en logistiek kader hebben niet de hoedanigheid van agent van bestuurlijke of gerechtelijke politie. Zij hebben dan ook geen enkele bevoegdheid om politietaken uit te voeren. De fouillering voorafgaand aan de opsluiting in een cel moet echter worden uitgevoerd door een persoon van hetzelfde geslacht als de gefouilleerde. Indien er geen enkele politieambtenaar van hetzelfde geslacht aanwezig is, is het mogelijk een andere persoon te vorderen om deze fouillering uit te voeren. Die andere persoon kan een personeelslid van het administratief en logistiek kader van de politiediensten zijn of een persoon die niet behoort tot de politiediensten.