Politie: wat bekent het federaal regeerakkoord voor de politie?
Het federaal regeerakkoord is een feit. De twee voogdijministers voor de geïntegreerde politie zijn ook gekend. Alles is dus aanwezig om het politiedossier weer te doen draaien. Wat mogen we verwachten?
Tal van veranderingen komen op ons af. Nu al is het duidelijk dat ons statuut zwaar onder vuur zal komen te liggen. De ACOD is niet van plan om dit alles zomaar te laten gebeuren. Harde actie, al dan niet in gemeenschappelijk vakbondsfront, zal nodig zijn.
Verloning
In het federaal regeerakkoord prijken diverse maatregelen die een directe weerslag zullen hebben op onze verloning. Zo plant men een indexsprong in 2015 en zal men in 2015-2016 een verdere periode van loonmatiging doorvoeren. Die laatste maatregel kan zelfs verlengd worden zolang de competiviteit niet hersteld is. Een herziening van onze loonschalen, waarvoor we al jaren vragende partij zijn, zal dus zeker niet op de agenda geplaatst worden. Ofschoon het mechanisme van de automatische loonindexering niet op de helling wordt gezet, sluit men niet uit dat dit mechanisme zal worden hervormd.
De functionele verloning wordt weer op tafel gebracht. Het aantal toelagen en vergoedingen zal worden vereenvoudigd. Ze zullen binnen gesloten enveloppe evolueren tot een moderne en functionele verloningsregeling, waarbij voornamelijk de mate van verantwoordelijkheid één van de bepalende elementen is. In het verleden hebben we al meer dan eens te kennen gegeven dat we hiervoor geen vragende partij zijn. Het grote gevaar is dat de kleintjes minder zullen krijgen ten koste van de grote pieten (‘verantwoordelijkheid’).
Pensioen
Tussen nu en 2030 zal een grondige pensioenhervorming worden doorgevoerd. Hierbij wordt gesteld dat men zich zal baseren op het rapport van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 (beter gekend als de Commissie Vandenbroucke). In deze is het wel raar dat deze expertcommissie afstand neemt van het regeerakkoord (De Morgen, 10 oktober 2014).
Na de betoging van 18 september 2014 in Brussel (14.000 politiemensen namen deel) werden de representatieve vakbonden ontvangen door de toenmalige formateurs Peeters (CD&V) en Michel (MR). Zij verzekerden er ons van dat een aparte regeling uitgewerkt zou worden voor de politie, vertrekkende van het idee ‘zwaar beroep’. Dit zou blijken uit een apart hoofdstuk in het regeerakkoord. Ondertussen weten we dat dit niet het geval is. De volgende regeling (?) staat erin:
- Het arrest 103/2014 van het Grondwettelijk Hof zal worden uitgevoerd, zodat verschillen in behandeling tussen de pensioenreglementering van het personeel van de geïntegreerde politie en de pensioenwetgeving van het algemeen stelsel die niet objectief te verantwoorden zijn, opgeheven worden.
- Personeelsleden die voor de datum van het arrest (10 juli 2014) hadden kunnen aanvragen, zullen onder de bestaande voorwaarden voor het pensioen blijven vallen. Dit is niets nieuws, omdat dit al stond in het arrest 103/2014. Deze personeelsleden kunnen dus op ieder moment hun pensioen krijgen.
- Voor de personeelsleden die op 10 juli 2014 53 jaar en ouder zijn, wordt een niet-verplichte overgangsmaatregel gepland. Dit betekent dat zij een aangepaste functie kunnen vragen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen zij op 58 jaar een tijdelijke en uitdovende bezoldigde afwezigheid in non-activiteit krijgen. Met betrekking tot die bezoldiging wordt niets vermeld. Dit zal dus onderhandeld moeten worden.
Zwaar beroep
Van de notie ‘zwaar beroep’ is in het geheel geen sprake. In de praktijk komt het erop neer dat de regering in overleg met de sociale partners specifieke pensioenmaatregelen treft voor zware beroepen op basis van volgende principes:
- Er zullen objectieve criteria worden opgesteld op basis waarvan een voor herziening vatbare lijst met zware beroepen en preferentiële tantièmes.
- Voordeligere modaliteiten inzake loopbaanvoorwaarden voor het (vervroegd) pensioen en de berekening van het pensioen zullen mogelijk zijn.
Het is dus best mogelijk dat het concept ‘zwaar beroep’ niet van toepassing zal zijn op de politie. De kans is dan ook groot dat onderhandelen hier alleen niet zal volstaan. Acties zullen verder gepland en georganiseerd moeten worden!
Kadernota Integrale Veiligheid
Een nieuwe kadernota Integrale Veiligheid wordt aangekondigd. De vorige dateert van 2004. Hopelijk blijft het hier niet bij een belofte. Hieraan gekoppeld zal het kerntakendebat van de politiediensten gevoerd worden. Het laat zich nu al voelen dat men bepaalde taken zal privatiseren. Als organisatie hebben we al in de bevoegde Kamercommissie gewaarschuwd voor de gevaren van privatiseren.
Niet onbelangrijk in deze problematiek is het voornemen om onder bepaalde omstandigheden het leger tijdelijk in te zetten om de politie- en veiligheidsdiensten bij te staan voor bepaalde bewakingsopdrachten. Naar ons gevoel moeten we hier enige waakzaamheid aan de dag leggen. Ook zal de regering initiatieven nemen, zodat de federale politie de opdrachten van persoonsbescherming (met inbegrip van de personeelsleden en bijhorende middelen) integraal kan overnemen van de Veiligheid van de Staat. Hierbij wordt duidelijk gesteld dat dit initiatief budgettair neutraal moet zijn. Dit betekent dat men binnen de geïntegreerde politie opnieuw een categorie van personeelsleden zal inbrengen die niet dezelfde statutaire rechten heeft. Onvermijdelijk zal dit op termijn voor de nodige spanningen zorgen.
Calog
Nu langer werken het devies is, plant de overheid maatregelen die de mobiliteit voor politieagenten naar het calog-statuut mogelijk zullen maken. Tevens zal mobiliteit voorzien worden voor het calog-personeel naar defensie en naar de federale overheidsdiensten, en omgekeerd.
Het systeem van de gecertificeerde opleidingen voor het calog-personeel zal worden afgestemd op dat van de federale ambtenaren. Leuk om weten is dat sinds 1 januari 2014 het systeem van gecertificeerde opleidingen bij het federaal openbaar ambt werd afgevoerd…
Statuut
Ook ons specifiek statuut wil men grondig aanpakken. We stellen vast dat een aantal oude koeien opnieuw van stal worden gehaald. We sommen ze hier op:
- Statuut vereenvoudigen en moderniseren.
- Tuchtwet vereenvoudigen en harmoniseren.
- Evaluatieprocedure vereenvoudigen en verkorten.
Ook op dit gebied zal waakzaamheid geboden zijn. De voorstellen die ons in het verleden al werden voorgelegd, waren niet van aard om in het voordeel te zijn van de personeelsleden.
De nieuwe regering plant ook een aantal wijzigingen in het ambtenarenstatuut die onvermijdelijk een weerslag zullen hebben op het politiestatuut. Het gaat om de volgende items:
- De stelsels voor deeltijds werk en de verlofstelsels zullen vereenvoudigd worden en afgestemd op de privésector.
- De leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voor de regelingen van vervroegde uittreding in de federale openbare sector (verlof voorafgaand aan pensioen, disponibiliteit en andere) zullen gealigneerd worden op de voorwaarden voor de individuele werkloosheid met bedrijfstoeslag. Dit zal gebeuren via een aanpassing van het statuut. Wanneer andere overheden in de toekomst versoepelingen doorvoeren ten aanzien van de huidige toestand, zal dit niet gelijkgesteld worden voor de pensioenberekening, tenzij zij dit zelf financieren.
Verdere besparingen
Daarnaast worden besparingen gepland qua aanwerving en vervanging van personeel. Wanneer dit opnieuw op de politiediensten wordt toegepast, zal dit automatisch leiden tot het failliet van de federale politie. Gebrek aan mankracht en middelen zullen ervoor zorgen dat zelfs de kerntaken niet meer behoorlijk kunnen worden uitgevoerd.
Samen sterk!
We moeten ons ook realiseren dat wij er niet alleen voorstaan. Ook andere overheidsdiensten zullen hard worden aangepakt. Samen met onze kameraden uit andere overheidsdiensten zullen we strijd moeten voeren voor het behoud van een overheidsdienst ten dienste van de bevolking. We rekenen er dan ook op dat gevolg zal worden gegeven aan alle ordewoorden die van onze organisatie zullen uitgaan.