Politiedossier
Degelijk Calog-statuut is onze eis
De laatste weken werd er druk onderhandeld over het statuut van het Calog- personeel en enkele wijzigingen aan het statuut van het operationeel personeel. Dit gebeurt echter niet bij alle vakbonden op dezelfde manier. Wij lichten ons protocol van niet-akkoord toe.
Van vakbond tot vakbond
Nogmaals werd bewezen dat NSPV en VSOA Politie op een strikt corporatistische manier omgaan met het Calog-personeel. Beide organisaties hebben er blijkbaar geen enkele moeite mee om een protocol van akkoord te ondertekenen voor het niet-operationele personeel tewerkgesteld bij de politiediensten, zonder dat hierover ook maar iemand werd geraadpleegd. Hoe kunnen die bonden zomaar akkoord gaan, als men voor de laagste niveaus bij het Calog-personeel een loon voorziet dat net boven het leefloon zit? Binnen ACOD werken we op een andere manier. Na een grondige terugkoppeling en een geargumenteerd besluit van ons Federaal Uitvoerend Bureau beslisten wij om een protocol van niet-akkoord te ondertekenen. ACOD en ACV mogen dan ook de werkelijke vertegenwoordigers genoemd worden van het administratief en technisch personeel bij de politie.
Onze argumenten
Dit zijn enkele argumenten die aan de basis liggen van ons niet-akkoord:
- het specifieke Calog-statuut sluit niet voldoende aan bij het akkoord beoogd in protocol 11. De ontwikkeling van de voorgestelde weddeschalen stemt niet overeen met de ontwikkeling van de schalen die worden toegekend aan de leden van het operationeel personeel, namelijk maximum 25 jaar per schaal met 2/3 van de baremaverhoging in de eerste helft daarvan.
- het contractueel personeel heeft geen echte baremaloopbaan in 3 of 4 schalen; alleen het niveau D bekomt een overgang naar de tweede schaal als enige loopbaanmogelijkheid.
- al het Calog-personeel wordt niet op dezelfde manier behandeld op het vlak van de gezondheidszorgen. Wij vinden dat al het Calog-personeel een rechtstreekse steun is voor het operationeel personeel, en dat het dus onder dezelfde voorwaarden toegang moet krijgen tot de gezondheidszorgen.
- het Calog-personeel krijgt op het moment van zijn benoeming geen enkel ziektecontingent toegewezen voor de jaren die binnen de politiediensten werden gepresteerd.
- er is geen enkele waardering voor de diploma’s die werden behaald vóór de politiehervorming.
Het voorstel geeft bovendien geen enkele formele garantie voor de uitvoering van de voorgestelde maatregelen. Het is slechts een intentie over de krachtlijnen en geen concrete basis voor een echt statuut. ACOD blijft ijveren voor een degelijk statuut voor al het Calog-personeel.