Uradex: probleem uitbetalingen audiovisuele sector
Uradex, de vereniging die instaat voor de inning van de rechten van uitvoerende en vertolkende kunstenaars, betaalde voor het eerst de vergoedingen uit van kopieën op cd, dvd of video voor eigen gebruik (ook wel genoemd: privé copy).
De uitbetaalde bedragen zijn relatief hoog omdat het gaat over de periode van 1996 tot en met 2005. Er zijn echter nogal wat acteurs die (soms voor een tijdje) werkloos zijn en daarvoor een uitkering ontvangen. De RVA beschouwt de inkomsten uit naburige rechten, dit zijn de morele en vergoedingsrechten, nog steeds als commerciële inkomsten. Overschrijdt men een bedrag van 3871,92 euro, dan wordt het volgende jaar de werkloosheidsvergoeding proportioneel verminderd. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat sommige acteurs alles verliezen!
Wij hebben een dringend onderhoud gevraagd aan de minister van Werk, Joëlle Milquet, om hiervoor een billijke oplossing te zoeken. Ons standpunt is dat de rechten die voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst eigenlijk samen horen bij die prestatie en dus niet nog eens mogen worden beschouwd als commerciële inkomsten. Voor de fiscus zijn deze rechten al sinds 1 januari 2008 inkomsten uit roerende goederen. We begrijpen dus niet dat de RVA deze regelgeving niet volgt.
Op de website van Uradex staat dat de leden hun aangiften voor 2006, 2007 en 2008 tegen einde maart van dit jaar moesten indienen, zoniet verliezen ze hun rechten. Wij onderzoeken of dit kan, want veel artiesten waren hiervan niet op de hoogte. Binnenkort hebben we een ontmoeting met de verantwoordelijken bij Uradex om deze zaken te bespreken.
Internationale steun voor onze eisen
Begin april vond de vijfde bijeenkomst plaats van de Europese afdeling van de International Federation of Musicians (FIM) in Boekarest. Een grote groep muziekvakbonden uit verschillende Europese landen ontmoette elkaar. Zij kregen te horen dat het geld dat Uradex int ten voordele van de uitvoerders nog steeds niet bij iedereen uitbetaald wordt en vooral niet aan muzikanten bij klassieke orkesten. Dit is een situatie die in geen enkel ander Europees land bestaat! Daarom roepen de leden van de FIM het management van Uradex op om de nodige stappen te ondernemen en te verzekeren dat geen enkele muzikant het geïnde geld misloopt, en dit met terugwerking tot 1996. De FIM-leden ondertekenden ook de petitie ter ondersteuning: Uradex (betaal) nu. Die petitie kan ook jij ondertekenen op www.uradex.nu.