Vlaamse Belastingsdienst - Personeelsblad 13: niets dan propaganda
Elk personeelslid van de Vlaamse overheid ontvangt tweemaandelijks het personeelsblad 13. Telkens weer doen de artikels de wenkbrauwen fronsen. Ter illustratie plaatsen we onze bevindingen tegenover enkele teksten.
"Welkom nieuwe collega’s"
Dit artikel gaat over de overkomst van 281 federale ambtenaren van Financiën naar de Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel), die mee zullen instaan voor de verkeersbelasting, de belasting op inverkeersstelling (BIV) en het eurovignet. Dit waren de zogezegde commentaren van enkele nieuwelingen:
- "Als medewerker van niveau D krijg ik hier veel appreciatie."
Deze brave man was er echter niet bij op het entiteitsoverlegcomité toen administrateur-generaal Van Herreweghe zei dat hij wel 281 personeelsleden bij kreeg maar dat hij er in feite slechts 200 nodig heeft, dat er vooral te veel niveaus D kwamen en die dus eerst zullen afvloeien.
- "We zijn hier ontvangen als koningen."
De eerste dag zou normaal de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaatsvinden, maar in plaats daarvan werd een vergadering belegd. Was het niet aangenamer en logischer geweest dat als kennismaking op de eerste werkdag de nieuwjaarsreceptie gewoon plaatsvond, zoals trouwens beschreven in het arbeidsreglement van Vlabel.
- "Een nieuwe computer aanvragen duurt hier geen maanden."
Uiteraard niet, het was immers al maanden geweten hoeveel personeelsleden er gingen overkomen en dat iedereen elektronisch werkt. De derde werkdag lag het netwerk wel een ganse dag plat in Aalst en kon niemand werken.
- "Wat me opvalt is de zorg voor kleine belangrijke dingen."
Grote dingen worden echter wél genegeerd. Zo zouden controleurs quasi geen vergoeding krijgen voor zaterdag-, zondag- of nachtarbeid. Vlabel trachtte dit zelfs te laten opnemen in het arbeidsreglement, maar geen enkele vakbond stemde hiermee in. Het Vlaams personeelsstatuut regelt al deze zaken, maar Vlabel tracht de dans te ontlopen. ACOD zal dit echter aanvechten, desnoods via de FOD Waso.
"Allemaal samen in de provincie"
Dit artikel gaat over de aan de gang zijnde verhuis die startte iets voor de jaarwisseling. 814 personeelsleden uit 26 entiteiten van de Vlaamse overheid trokken naar het Vlaams Administratief Centrum te Leuven, het Dirk Boutsgebouw genaamd. Dit gebouw is ideaal gelegen, pal naast het trein- en busstation. Bij het Agentschap voor Facilitair Management dat instond voor de realisatie van het gebouw noemt met dit een viersterrengebouw, volgens de normen in 'Waardering der gebouwen'.
We begrijpen dat een nieuw gebouw aanvankelijk kinderziekten vertoont. Dit was ook zo toen men in het Ellipsgebouw trok twee jaar geleden. Veel kinderziekten werden daar echter permanente aandoeningen: temperatuur geraakt niet geregeld, het onthaal is nog niet klaar, perikelen met liften, enz. Men verwacht dat uit fouten geleerd wordt, maar dat is hier blijkbaar niet het geval. Zo is nog bijlange niet alle meubilair geleverd (o.a. leggers voor kasten, sommige kasten, lockers, trolleys, kapstokken,...), de prikklok werkt nog niet wat een administratieve rompslomp geeft, er is een moeilijke ingang naar de fietsenstalling die volgens ons nooit meer gecorrigeerd kan worden, er zijn geen opbergmogelijkheden voor de kledij van de vele personeelsleden die met de fiets komen, er zijn problemen met de verlichting in o.a. de trappenhallen en de toiletten, diverse automatische rolluiken werken niet correct, de verluchting is niet overal goed afgesteld. Is dit een viersterrengebouw? En dan meldt men dat het nog op te richten Vlaams Administratief Centrum Gent drie sterren zal krijgen en dat van Brugge twee. Hou uw hart maar al vast daar.
"Intussen in Brussel"
Op het einde van het artikel staat nog een addendum "Intussen in Brussel - Boudewijngebouw verlaten?" In dit artikel meldt de algemeen directeur van het Agentschap Facilitair Management dat het huurcontract van het Boudewijngebouw afloopt in 2017 en dat die zelfs vanaf 2014 kan worden opgezegd. Hij voegt er echter in een vlaag van zinsverbijstering aan toe dat de 1000 bewoners van het Boudewijngebouw niet naar een nieuw te huren gebouw hoeven, maar dat ze kunnen verspreid worden over het Consciencegebouw en het Graaf de Ferrarisgebouw. Hiervoor zou men in deze gebouwen overstappen naar Anders Werken. Bovendien zou er personeel afvloeien. Deze twee gebouwen zitten echter nu al eivol en ze bieden niet de mogelijkheid om omgeturnd te worden naar een Anders Werken-omgeving. Complete waanzin, dus.
Vlaams personeelsblad 13: je mag iets geloven van wat er staat, maar zeker niet alles. Een nieuwe Pravda misschien?