Welkom in de Finance Tower
Tijdens de eerste regering Verhofstadt in 2001 werd de Financietoren aan de Kruidtuinlaan verkocht. De privéfirma die het gebouw inpalmde, stond voor een grondige renovatie waarbij ook al het asbest moest worden verwijderd. Zij had wel de zekerheid dat de overheid het gebouw gedurende 27 jaar terug zou leasen en dat daarbij een veelvoud van de verkoopprijs wordt terugbetaald.
Half 2008 kwam de verhuis op gang van zowat alle Brusselse buitendiensten van Financiën. Zij zullen voortaan het grootste deel van de toren bevolken, die werd omgedoopt tot Finance Tower (afgekort Finto). Intussen is deze verhuisbeweging zo goed als afgelopen. Zij die als eersten aankwamen, vonden nog een bouwwerf. De toestand is intussen verbeterd, maar er zijn nog veel problemen die moeten worden opgelost. De ACOD heeft op het laatste TOC PBW 15 verschillende punten met betrekking tot het gebouw voorgelegd.
Sommige punten zijn essentieel voor de veiligheid van het personeel en de bezoekers, andere hebben veeleer te maken met hun welzijn. Zo is er bijvoorbeeld nog werkmateriaal terug te vinden in de vluchtwegen. De toegang tot het metrostation Kruidtuin is nog niet afgewerkt en ook de kitchenettes op de verdiepingen zijn nog niet ingericht. Het lokaal voor eerste hulp is nog niet op de voorziene plaats gevestigd en is momenteel niet toegankelijk voor alle personeelsleden. Bovendien weten we niet hoeveel verplegend personeel er is en waar ze zich bevinden. Dit is slechts een kleine greep uit een hele waslijst.
Er is ook gemor over de landschapsinrichting van de bureaus. Die is niet bevorderlijk voor de concentratie of de vertrouwelijke behandeling van dossiers, maar de overheid heeft deze om budgettaire redenen opgelegd. Ook het feit dat de cafetaria nog niet op volle sterkte draait en dat het restaurant nog helemaal niet functioneert – werd beloofd tegen 1 maart – maakt het enthousiasme van het personeel er niet groter op.
Het gebouw huisvest niet alleen personeel van de FOD Financiën, maar ook van andere federale overheidsdiensten zoals o.a. de FOD Sociale Zekerheid en het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. De ACOD heeft dan ook gevraagd dat er een overkoepelend overlegcomité met bevoegdheden voor bescherming en welzijn in het leven zou worden geroepen. Dit is de enige manier om op een gecoördineerde manier op te treden in het belang van alle personeelsleden die in Finto werken.
Aimé Truyens