Zorgkrediet en verlof voor verminderde prestaties tellen niet mee voor je pensioen


De Vlaamse Regering kan haar beloftes niet altijd waarmaken. Dat is de voorbije weken althans gebleken: engagementen die ze met ons aangegaan is, botsen nu op een ‘njet’ van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine. Als je dus dacht dat zorgkrediet en verlof voor verminderde prestaties zonder meer zouden meetellen voor je pensioen, dan heb je het verkeerd voor.

Zorgkrediet

Op 14 december 2018 is een koninklijk besluit verschenen waarin het zorgkrediet voor de personeelsleden van het onderwijs toegevoegd wordt aan de lijst van verlofstelsels die meetellen voor de berekening van de pensioendatum en het pensioenbedrag. Goed nieuws, zou je dan denken. Niets is minder waar. De wijze waarop het zorgkrediet in aanmerking wordt genomen, is niet volgens de beloftes die de Vlaamse Regering ons heeft gedaan: zorgkrediet zou beschouwd worden als een nieuw verlofstelsel én het zou onbeperkt meetellen voor de berekening van je pensioendatum en je pensioenbedrag.
In het koninklijk besluit staat echter dat zorgkrediet in aanmerking komt voor je pensioen zoals de gewone loopbaanonderbreking (LBO). Wat betekent dat concreet? In het verleden was het eerste jaar van de gewone LBO ‘gratis aaneembaar’: het telde mee voor de berekening van je pensioenbedrag zonder dat je zelf een financiële bijdrage moest leveren. Als je in het verleden je ‘gratis aanneembaar’ deel van LBO al hebt opgenomen en je nu zorgkrediet neemt, dan telt deze periode van zorgkrediet toch niet mee voor de berekening van je pensioendatum en je pensioenbedrag.
Zorgkrediet is dus geen nieuw verlofstelsel en is niet per definitie ‘gratis aanneembaar’ voor je pensioen. Bovendien bedraagt het gratis aanneembaar deel voor je volledige loopbaan slechts 12 maanden (voltijds of deeltijds). Als je een kind ten laste hebt jonger dan zes jaar op het ogenblik dat je het verlofstelsel opneemt, worden dat 36 maanden.

► Voorbeelden

- Katrien heeft één jaar loopbaanonderbreking genomen in 2014. In 2017 neemt ze drie maanden zorgkrediet. De periode van zorgkrediet zal niet meetellen voor de berekening van haar pensioen omdat ze het ‘gratis contingent’ aan loopbaanonderbreking al heeft opgenomen in 2014.

- Pieter heeft tien jaar geleden acht maanden loopbaanonderbreking genomen en neemt nu een volledig schooljaar (12 maanden) halftijds zorgkrediet in het kader van ouderschapsverlof voor zijn zoontje van negen. De eerste vier maanden zullen meetellen voor de berekening van zijn pensioen, de volgende acht maanden zullen enkel meetellen voor het halftijdse deel dat hij blijft presteren.

Verlof voor verminderde prestaties

In 2016 werd het stelsel van verlof voor verminderde prestaties (VVP) hervormd als gevolg van de afschaffing voor het systeem van de gewone loopbaanonderbreking. VVP bestaat al sinds 1990 en kan dus wat ons betreft niet beschouwd worden als een nieuw verlofstelsel, ook al zijn de modaliteiten gewijzigd: je kan nu ook voltijdse VVP nemen, wat in het verleden niet mogelijk was. Voor de federale minister van Pensioenen gaat het wel over een nieuw verlofstelsel en staat het dus niet meer op de lijst van verlofstelsels die meetellen voor het pensioen. Wij hebben bij de onderhandelingen ons akkoord gegeven, omdat de Vlaamse Regering het VVP gelijkstelde met dienstactiviteit en omdat dezelfde Vlaamse Regering ons garandeerde dat het binnen de bestaande regelgeving zou meetellen bij de berekening van het pensioen. Ook hier heeft de Vlaamse Regering haar hand blijkbaar overspeeld, want ze kan haar engagementen die ze met ons aangaat, niet afdwingen bij de federale regering.
Wij leren onze kinderen dat een gegeven woord en een afspraak moet nageleefd worden. Blijkbaar is dat op latere leeftijd niet meer zo belangrijk, toch niet als je kiest voor een politieke loopbaan…

nancy.libert@acod.be