CAO X: langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen (deel 2)


Dankzij langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen kunnen kwetsbare groepen – personeelsleden met een blijvend medisch probleem – aan het werk blijven. In het vorige nummer van Tribune hebben we uitgelegd onder welke voorwaarden en met welke prestatieregeling men dit verlof kan krijgen. Nu hebben we het over het begin, de duur en het einde van het verlof én over de financiële gevolgen.

Begin

Men kan dit verlof niet zomaar op een willekeurig moment laten beginnen. Het moet aansluiten op een ononderbroken afwezigheid van minstens dertig dagen wegens ziekteverlof, terbeschikkingstelling wegens ziekte, verlof voor verminderde prestaties na een arbeidsongeval en wederaanpassing met een halve dagtaak.
Er is nog een andere mogelijkheid. Personeelsleden die door een verlofstelsel (loopbaanonderbreking,…) halftijds werken, kunnen overstappen op langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen.
Twee voorbeelden. Een onderwijzer ondergaat na een ernstig sportongeval een operatie aan de rug. Hij geniet gedurende zes maanden ziekteverlof, maar blijft hinder ondervinden van zijn letsel. Zijn orthopedist oordeelt dat deze aandoening het functioneren van dit personeelslid blijvend zal hinderen. Indien de controlegeneesheer zich bij dit oordeel aansluit, dan kan de onderwijzer langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen nemen.
Een CLB-medewerker neemt door multiple sclerose in zijn centrum al drie jaar halftijds loopbaanonderbreking. Vanaf 1 januari 2015 kan hij overstappen op langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen. Uiteraard heeft hij hiervoor de steun van zijn neuroloog en de goedkeuring van de controlegeneesheer nodig.

Duur

Het verlof wordt aangevraagd voor de duur van een volledig schooljaar. Indien het verlof start na 1 september, zal het duren tot 31 augustus van het volgende schooljaar. Het verlof kan meermaals verlengd worden met een volledig schooljaar.
Een voorbeeld. Een onderwijzer wordt in de zomervakantie van 2014 getroffen door een hersenbloeding. Hij herstelt, maar de specialist-geneesheer meent dat er blijvende hinder zal zijn. Na de krokusvakantie van 2015 kan de onderwijzer deeltijds hervatten. De eerste periode van zijn langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen loopt dus van de eerste schooldag na de krokusvakantie van 2015 tot 31 augustus 2016 en duurt dus ongeveer anderhalf schooljaar. Nadien zal hij het verlof verlengen in schijven van telkens een volledig schooljaar.

Einde

Het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen eindigt in de volgende gevallen:

 Wanneer een goedgekeurde periode ten einde loopt en er geen verlenging volgt.
 Wanneer de opdracht wijzigt en niet meer voldaan kan worden aan de voorwaarde.
 Wanneer de controlegeneesheer – of, indien van toepassing, de arbitragegeneesheer – meent dat het personeelslid niet langer in aanmerking komt voor het langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen.

Een voorbeeld van de tweede voorwaarde. Een leraar algemene vakken presteert 13 lesuren als vastbenoemde en 7 lesuren als tijdelijke. Hij presteert in het kader van langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen slechts 75% (15 lesuren). Na een schooljaar moet hij zijn tijdelijke lesuren afstaan aan een collega. Hij houdt nog maar 13 lesuren over (65%) en voldoet dus niet meer aan de voorwaarden (75%).

Financiële gevolgen

Het personeelslid wordt 100% bezoldigd voor de prestaties die hij of zij blijft leveren. Voor de prestaties die wegvallen, ontvangt het personeelslid 60% van zijn/haar salaris. Let op: prestaties boven de 100% (‘cumul’) worden helemaal niet bezoldigd.
Twee voorbeelden. Een onderwijzer (24/24 vastbenoemd) geniet voor 50% langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen. Voor de 12/24 die hij blijft presteren, ontvangt hij sowieso 50% van zijn wedde. Voor de 12/24 die wegvallen, ontvangt hij slechts 60% van 50%. In totaal bedraagt zijn brutosalaris dus 80%.
Een leraar technische vakken is volledig vastbenoemd in het secundair onderwijs (20/20). Bovendien presteert hij 4/20 in cumulatie. Na een ongeval valt hij terug op langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen. De controlegeneesheer wijst hem een opdracht van 60% toe. Voor deze 60% (12/20) ontvangt hij een volledig salaris. Voor de 40% die wegvallen, ontvangt hij 60% van het salaris. Voor de prestaties in cumulatie is er geen compensatie. In totaal bedraagt zijn brutosalaris dus 84%.

Alleen voor specifieke problemen

Dit verlofstelsel is in het leven geroepen voor personeelsleden met zeer specifieke problemen. Een specialist-geneesheer moet oordelen dat in de huidige stand van de medische wetenschap geen herstel meer mogelijk is.
Het ministerie van onderwijs zal het gebruik van dit verlof nauwgezet opvolgen. Indien er misbruiken vastgesteld worden, komt het voortbestaan van het verlofstelsel op de helling te staan.

Dit was ons tweede artikel over langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens medische redenen. Personeelsleden die aanspraak willen maken op dit verlof, nemen best vooraf contact op met hun regio- of provinciaal secretaris.

raf.deweerdt@acod.be