Tijdelijke personeelsleden: je salaris tijdens de zomervakantie?
Heb je als ‘tijdelijke’ in het onderwijs tijdens de zomervakantie recht op werkloosheidsuitkering of krijg je dan een uitgestelde bezoldiging? Hoe zorg je dat je in orde bent bij de VDAB en vermijd je moeilijkheden met de RVA?
We richten de focus op enkele belangrijkste regels voor tijdelijke personeelsleden. Let op: ze gelden niet voor het CLB-personeel, het administratief personeel en contractuelen (bijvoorbeeld personeelsleden CBE’s). Ze zijn ook niet van toepassing op personeelsleden die volledig vastbenoemd zijn op 1 januari 2015. Hun salaris wordt immers doorbetaald in juli en augustus, waardoor zij geen recht meer hebben op uitgestelde bezoldiging.
Je hebt het ganse schooljaar voltijds gewerkt
Als je het volledige schooljaar 2014-2015 voltijds gewerkt hebt, dan ontvang je tijdens de maanden juli en augustus een uitgestelde bezoldiging van het ministerie van Onderwijs. In juli bedraagt die ongeveer 80% van je gewone salaris, in augustus 120%.
Vanaf 1 september 2015 heb je eventueel recht op een werkloosheidsuitkering. Hiervoor moet je je de eerste week van september bij de VDAB inschrijven als werkzoekende, tenzij je opnieuw voltijds wordt aangesteld. Als je slechts een gedeeltelijke aanstelling hebt, dan moet je dit onmiddellijk melden aan de ABVV-werkloosheidsdienst.
Je hebt geen volledig schooljaar en/of niet voltijds gewerkt
Je was aan de slag tot 30 juni, maar je had geen volledige opdracht en/of je was niet het ganse schooljaar aangesteld. In dat geval heb je tijdens de zomervakantie recht op een gedeeltelijk uitgestelde bezoldiging en een aantal dagen werkloosheidsuitkering. De berekening van de uitgestelde bezoldiging voor de maand juli 2015 is gebaseerd op de prestaties geleverd van september tot en met december 2014. De prestaties van januari tot en met juni 2015 bepalen de uitgestelde bezoldiging van augustus 2015.
De werkloosheidsdienst van het ABVV berekent het aantal dagen dat je nog recht hebt op werkloosheidsuitkering. Dit aantal wordt als volgt berekend. Eerst bepaalt men hoeveel dagen je bezoldigd wordt in juli en augustus. De formule hiervoor is:
N x 0,2 x Q/S
N = aantal bezoldigde dagen (= aantal gepresteerde dagen behalve zondagen)
Q = aantal uren dat men wekelijks presteert
S = minimaal aantal uren vereist voor een volledige opdracht
Voor de berekening van deze bezoldigde dagen worden de zondagen niet in aanmerking genomen. Men begint te tellen vanaf 1 juli. Zodra de bezoldigde dagen op zijn, heb je recht op een werkloosheidsuitkering.
Voorbeeld
Een personeelslid heeft tijdens het voorbije schooljaar volgende opdrachten uitgeoefend in de eerste graad SO:
- 22/22 van 8 september 2014 tot 21 november 2014 = 65 dagen
- 18/22 van 12 januari 2015 tot 27 februari 2015 = 41 dagen
- 11/22 van 2 maart 2015 tot 17 juni 2015 = 93 dagen
Aantal bezoldigde vakantiedagen:
- 65 x 0,2 x 22/22 = 13
- 41 x 0.2 x 18/22 = 6,70
- 93 x 0,2 x 11/22 = 9,3
Het totaal bedraagt dus 29 dagen.
Vanaf 3 augustus 2015 heeft dit personeelslid recht op werkloosheidsuitkeringen.
Als je je in een situatie als deze bevindt, dan meld je je op 1 juli aan bij de ABVV-werkloosheidsdienst. Begin september 2015 ga je langs bij de VDAB om je opnieuw in te schrijven, tenzij je dan in een voltijdse betrekking bent aangesteld.
Je bent voor het einde van het schooljaar uit dienst gemeld
Als je vóór het einde van het schooljaar uit dienst bent gemeld, dan zorg je dat je tot 30 juni in orde bent voor de werkloosheid. Het lokale kantoor van de ABVV-werkloosheidsdienst zal je hierbij helpen. Vanaf 1 juli bevind je je in de situatie die hierboven (tweede geval) beschreven is.
Meldingsplicht
In principe moet je je als tijdelijk personeelslid de dag na je uitdiensttreding en ten laatste begin juli aanmelden op de ABVV-werkloosheidsdienst met:
- Je lidboekje van ACOD Onderwijs.
- Je C4-onderwijs (ingevuld in de instelling).
- Een lijst met alle prestaties die je tijdens het schooljaar 2014-2015 geleverd hebt.
Als je een gans schooljaar voltijds aangesteld was en je er zeker van bent dat je op 1 september opnieuw aangesteld zal worden, dan kan je hiermee eventueel wachten. Als in september blijkt dat je geen nieuwe aanstelling hebt, kan je je alsnog bij de ABVV-werkloosheidsdienst aanmelden.
Je bent gedeeltelijk vastbenoemd
Als je gedeeltelijk vastbenoemd bent en nog recht hebt op de inkomensgarantie-uitkering, dan moet je eind augustus een formulier C 131 B – Onderwijs indienen op het werkloosheidskantoor. Wanneer je bovendien als tijdelijke hebt gewerkt, gelden voor dit gedeelte van je opdracht dezelfde regels als voor tijdelijke personeelsleden (zie hierboven).
Wat met loopbaanonderbreking?
Een loopbaanonderbreking duurt in principe tot 31 augustus. Concreet betekent dit dat je bij een volledige loopbaanonderbreking ook in juli en augustus de onderbrekingsuitkering van de RVA zal ontvangen en geen uitgestelde bezoldiging.
Als je een gedeeltelijke loopbaanonderbreking hebt genomen, ontvang je uitgestelde bezoldiging in verhouding tot de geleverde prestaties en krijg je voor de onderbroken prestaties de uitkering van de RVA.
Tijdelijk onderwijzend personeel van het hoger onderwijs
In het hoger onderwijs bestaat er geen uitgestelde bezoldiging, maar geldt een aparte regeling:
- Als je aangesteld bent tot het einde van het academiejaar, dan wordt je salaris verder uitbetaald tijdens de vakantie, aangezien de vakantieperiodes binnen het academiejaar gerekend worden.
- Als je aanstelling niet tot het einde van het academiejaar loopt, dan heb je voor iedere aanstellingsperiode recht op een aantal bezoldigde vakantiedagen. De hogeschool waar een lesopdracht beëindigd wordt, moet een attest afleveren waaruit blijkt op hoeveel bezoldigde vakantiedagen je aanspraak kan maken. Voor deze dagen heb je uiteraard geen recht op werkloosheidsuitkering
georges.achten@acod.be