De gezinsondersteuners binnen Kind & Gezin




Sinds 1 april 2006 is de voormalige Vlaamse openbare instelling Kind & Gezin omgevormd tot een Intern Verzelfstandigd Agentschap met rechtspersoonlijkheid. Haar werking veranderde de laatste jaren sterk en tegenwoordig is heel het gezin haar werkterrein. Elk kind, ongeacht zijn afkomst en achtergrond, moet gelijke kansen krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Naast haar traditionele taken zoals wegen en meten, het geven van vaccinaties, doet K&G ook aan opvoeding- en gezinsondersteuning. Het gaat dan om je baby troosten, zindelijkheidstraining, de gezinsfinanciën, het huishouden in het algemeen, etc.

Taak

De gezinsondersteuner heeft een belangrijk taak. Daar waar de gewone hulpverlening van onze collega’s stopt, begint die van de gezinsondersteuners. Hij of zij richt zich zowel op de kansarmoede als op het interculturele. Door zich in te leven in specifieke situaties helpt de gezinsondersteuner weerstanden doorbreken bij probleemgezinnen, zodat ze meer openstaan voor dienstverlening van K&G. Gezinsondersteuners betekenen uiteraard een meerwaarde voor K&G.

Specifieke problemen

De job van gezinsondersteuner geeft veel maatschappelijke voldoening en is erg waardevol. Helaas hebben ze ondanks inspanning van K&G nog steeds geen echt statuut. Hun ervaring en deskundigheid zijn vaak doorslaggevender, maar die vallen moeilijk te vatten in een diploma.

Het gevolg is dat gezinsondersteuners nooit vast benoemd raken maar enkel in dienst zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Bijgevolg zijn er geen kansen op promotie, een functionele loopbaan of een ambtenarenpensioen.

Bovendien worden gezinsondersteuners worden in niveau D ingedeeld. Bij de algemene hiërarchische indeling van graden en functies geldt immers het studiegetuigschrift of diploma als doorslaggevend criterium. Overgaan naar niveau C kan niet aangezien loopbaanexamens niet toegankelijk zijn voor contractuele personeelsleden. Om in niveau C te geraken moeten zij dus over het passende studiegetuigschrift beschikken.

Ook op financieel vlak heeft dat gevolgen. Gezinsondersteuners zitten momenteel in de salarisschaal D111. Indien de gezinsondersteuner beschikt over het diploma jeugd- en gehandicaptenzorg – hogere secundaire technische leergang of het getuigschrift intercultureel werker optie gezondheidszorg zit hij of zij de salarisschaal D121. In de rand merken op dat vele in dienst zijde gezinsondersteuners daaraan voldoen. Velen van hen zijn reeds meer dan tien jaar in dienst. Desondanks blijven ze als "tijdelijk" bestempeld.

Wat doet de ACOD?

Wij zullen blijven aandringen om het statuut van gezinsondersteuners te erkennen. De ACOD wil ook dat het een permanente betrekking wordt, zodat een benoeming in vast dienstverband mogelijk wordt. Ook de geldelijke loopbaan blijft onze bezorgdheid. Het is immers dankzij onze druk dat de salarisschaal D121 aan alle gezinsondersteuners kan worden toegekend voor zover ze aan de hierboven vermelde voorwaarde voldoen.