Kennismaken met een federale overheidsdienst: Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV)
Voortaan stellen we in Tribune geregeld een andere federale overheidsdienst voor. Als eerste in de reeks komt de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) aan de beurt.
De HZIV is een openbare instelling van sociale zekerheid. Ze neemt alle prestaties op zich in de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, net zoals de ziekenfondsen maar dan onder een publiek statuut:
- tegemoetkoming in de kosten van geneeskundige verstrekkingen
- uitkering als vergoeding van loonverlies door ouderschap, ziekte of invaliditeit
- uitkering voor begrafeniskosten.
Het hoofdbestuur van de HZIV is gehuisvest in de Troonstraat te Brussel. Daarnaast gebeurt de dienstverlening aan het publiek ook nog in een 30-tal buitenkantoren.
De dienst wordt geleid door Joël Livijns, administrateur-generaal en zijn adjunct Christine Miclotte. De HZIV wordt bestuurd door een beheerscomité met vertegenwoordigers van vakbonden en werkgeversorganisaties.
Voor de algemene personeelsbelangen valt de HZIV binnen de akkoorden die worden afgesloten in Comité A, Comité B en Sectorcomité 20.
Over specifieke materies die de dienst zelf aanbelangen, gebeuren de onderhandelingen tussen de directie en de vertegenwoordigers van het personeel in basisoverlegcomités (BOC's) die op geregelde tijdstippen plaatsvinden. De representatieve vakbonden vertegenwoordigen dan de personeelsleden.
In de delegatie van ACOD zitten afgevaardigden van de drie intergewestelijke afdelingen: de Vlaamse (ACOD VLIG), de Brusselse (ACOD IRB) en de Waalse Intergewestelijke (ACOD IRW). Voor ACOD VLIG nemen Yolande Thysen en Peggy Caudron deel aan de BOC’s. Daarnaast neemt ook Eddy Plaisier deel aan de vergaderingen als permanent afgevaardigde van de sector Overheidsdiensten.
Eddy Plaisier
HZIV: Wat werd zoal verwezenlijkt?
Soms vraagt men zich af, waarom is een vakbond nog nodig? Yolande Thysen, voorzitter HZIV ACOD VLIG, geeft enkele voorbeelden van wat werd verwezenlijkt dankzij de vertegenwoordiging van ACOD binnen het BOC. Yolande Thysen: "Sinds 1 september 2008 wordt de middagpauze beschouwd als werktijd. Dit betekent een effectieve arbeidsduurvermindering voor alle personeelsleden van de HZIV met 2,5 uur per week. In tegenstelling tot vroeger kunnen loketbedienden steeds een uitzondering verkrijgen inzake het recht op recuperatie, wanneer zij het loket bemannen of wanneer zij een collega in een buitenkantoor vervangen. Een verzoek dat gericht wordt aan het diensthoofd, volstaat hiervoor. Het recht op recuperatieverlof werd versoepeld. Thans kunnen voltijdsen 3 dagen recupereren binnen een termijn van 2 maanden, wie 4/5 werkt verkreeg 2 dagen recuperatie in plaats van 1 ½ dag en halftijdsen verkregen 1 ½ dag in plaats van 1 dag."